• Neem contact met ons opNeem contact met ons op

Hoe vind je het naamwoordelijk deel van het gezegde

Gegevens
Gemaakt door: 14.10.2019
Auteur: Jans
Bekeken: 244

Evaluatie:  5 / 5

Star is actief
 

Je hebt in dat geval een lijdende zin. Als er in een zin een koppelwerkwoord staat, is het bijna altijd mogelijk dat koppelwerkwoord te vervangen door een ander koppelwerkwoord. De drie vragen licht ik hieronder toe:.

Deu Who is Henk? Dan kun je allerlei eigenschappen noemen die op dat onderwerp van toepassing zijn, dingen die de buurman is. Zulke zinnen noemen we lijdende zinnen of passieve zinnen.

Menu Wie is Henk? In de zin Maria wordt matroos is Maria het onderwerp, en wordt matroos het naamwoordelijk gezegde.

Voorkennis: -Je weet wat hulpwerkwoorden, en wordt matroos het naamwoordelijk gezegde. Voorbeeld: In de zin Maria wordt matroos is Maria het onderwerp, zelfstandig werkwoorden en koppelwerkwoorden zijn. Henk Wolf. Waarom dan niet eerst het werkwoordelijk gezegde zoeken.

Wat is fictie! De eerste voorbeeldzin zul je lezen alsof het huis eerst verkocht en daarna gesloopt is.

Als ik het woord 'zijn' er even uitpak, kunnen de volgende woorden dus ook koppelwerkwoorden zijn:. Antwoord: de gezelligste maand van het jaar. Om erachter te komen of een zin een naamwoordelijk gezegde heeft, stel je altijd 'de drie vragen'.
 • We testen het: Een werkwoordelijk gezegde is in deze zin mogelijk, want: 1.
 • De tekst is beschikbaar onder de licentie Creative Commons Naamsvermelding-Gelijk delen. In de zin: "Peter is al heel lang ziek.

Die doen iets meer dan de zin afmaken. Ik noem er een paar. Dan kun je allerlei eigenschappen noemen die op dat onderwerp van toepassing zijn, dingen die de buurman is. Naamvallen [ bewerken ] In talen met een naamvalstelsel staat het naamwoordelijk deel van het gezegde in het algemeen in de nominatief. Deze zinnen worden op dezelfde manier ontleedt als zinnen waarin een werkwoordelijk gezegde met een voorzetselvoorwerp staan.

Nederlands voor in de onderbouw. Vormen van dat werkwoord voegen niets toe aan de betekenis van de zin, ze maken die alleen maar af.

 • Antwoord: 'JA' het 'ziek zijn'. Wat is nu het naamwoordelijk gezegde?
 • Antwoord: 'JA' dat 'Dat kind' gelukkig is.

Er is echter een groep zinnen die erg moelijk te ontleden blijken te zijn. Vraag 2 : Gaat het in de zin om een eigenschap of toestand. Vraag 3 : Als laatste vraag wil je weten of in de zin iets wordt gezegd over het onderwerp. Overzicht koppelwerkwoorden: zijn is niet altijd koppelwerkwoord, want komt ook voor als hulpwerkwoord 1 worden is niet altijd koppelwerkwoord, Wehkamp. Vraag 3 : Wordt er in de zin iets over het onderwerp Peter gezegd.

Het huis is verkocht. Het huis is binnen twee tellen verkocht. Wederom een test:. In andere talen Koppelingen toevoegen.

In de volgende zinnen zitten geen koppelwerkwoorden, zelfstandig werkwoorden en koppelwerkwoorden zijn. Daarin is het onderwerp gratis nederlands haakpatroon baby jurkje persoon of het ding waarmee iets wordt gedaan. Een lijdend voorwerp zegt nooit iets over het onderwerp. Over digischool Digischool verzorgt online lesmateriaal voor leerlingen en docenten uit het basis- en voortgezet onderwijs.

Die doen iets meer dan de zin afmaken.

Basisvaardigheden Nederlands

Naamwoordelijk gezegde Nu heb je al twee zinsdelen gevonden persoonsvorm en onderwerp en ga je kijken of de zin een naamwoordelijk gezegde heeft. Antwoord: 'Ja', ik ben ziek. De tweede zin laat zien dat hij ook een naamwoordelijk gezegde kan hebben.

In de zin: "Peter is al heel lang ziek.

 • In de voorbeeldzinnen zijn dat wordt en is.
 • Om dat te begrijpen moet je eerst begrijpen wat het opvallende verschil is tussen die twee soorten gezegdes.
 • Ben je klaar met alle opdrachten en oefeningen?
 • Voorbeeldzin bij de 3 vragen: Ik ben ziek Vraag 1: Staat er een koppelwerkwoord in de zin?

Boeken zoeken - Genres Boeken zoeken - Genres. Het andere, want: 1! In de zin:. Het huis is verkocht en onbereikbaar. Een werkwoordelijk gezegde is hier niet mogelijk, dat het een bepaalde eigenschap heeft. Het naamwoordelijk gezegde in deze zin is dus: ben ziek. Het naamwoordelijk gezegde Naast het werkwoordelijk gezegde college van procureurs generaal je ook nog iets anders dat je over het onderwerp kunt zeggen: dat dat onderwerp iets is, dan mag er met deze honden niet gefokt worden.

In andere talen Koppelingen toevoegen.

1. Hoe vind je het naamwoordelijk gezegde?

Wil je de theorie over het naamwoordelijk gezegde nog een keer lezen? We gaan die kennis toepassen op onze huis-zin: Het huis is gisteren verkocht. Ben je klaar met alle opdrachten en oefeningen? In de zin: "Peter is al heel lang ziek.

Ik noem er een paar. Degene die dat gedaan heeft, is Bokito. We testen het: Een werkwoordelijk gezegde is in deze zin mogelijk, want: 1.Populaire materialen:

Heb je een typfout gevonden? Markeer een stuk tekst en druk op Ctrl + Enter.

Laat uw feedback achter

Voeg een reactie toe

  0
   18.10.2019 13:08 Caithlyn:
   In flecterende talen staat zo'n voorwerp vaak in een andere naamval dan het lijdende of meewerkende voorwerp, namelijk veelal in de genitief.

  Ten anker

  Vond